Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. március 2., szerda

Új szakma Magyarországon: a cseléd !

Tavaly átlagosan ezren jelezték a NAV-nak, hogy háztartási alkalmazottat foglalkoztatnak. A bejárónők, kertészek és szakácsok után több mint 26 millió forint „cselédadót” fizettek be az államnak. Aki ezt elmulasztja, akár 100 ezer forintos mulasztási bírságot is kaphatott a NAV-tól.


 A jogszabály szerint a takarítás háztartási munkának minősül, munkaszerződést is kell rá kötni. A háztartási munkáért fizetett díj adómentesen adható, a takarítónak nincs se bevallási, se fizetési kötelezettsége, viszont regisztrációs díjat kell fizetnie, havonta ezer forintot, cserébe azonban a takarítónak nem jár sem tb-ellátás, sem nyugdíjbiztosítás.
 A NAV-os regisztráció nem elég ahhoz, hogy valaki hivatalosan is takarító legyen. A takarítás Magyarország európai uniós csatlakozása, 2004 óta szakmának minősül. Azóta több mint 10 ezren szereztek OKJ-s bizonyítványt.
Igaz, hivatalosan az ő elnevezésük más: aki elvégzi az 5 és fél hónapos, 480 órás tanfolyamot, az hivatalosan -nem cseléd- hanem tisztítás-technológiai szakmunkás lesz. Komoly elvárások nincsenek. Azok jelentkezhetnek, akik elmúltak 16 évesek, elvégezték a 8 általánost és orvosilag is alkalmasak a feladatra. A részletek a vs.hu írásában olvashatók !
Szerk;Posta S.

1 megjegyzés:

  1. Magyarország Kádár idejében jóléti állam volt.
    Az átlagember nagyon is jól élt. Ha elment fusizni a 8 óra után , nem lihehegett nyakában az apeh, mert nem is volt szja.
    Külföldre is simán lehett utazni, csak útlevéllel.
    Gondoljuk csak bele a nagy bevásárló turizmusba.
    Én már a 70-es években rengeteget voltam Nyugaton a szüleimmel.
    Most már lehet szabadon flangálni Európába, vagy akár vásárolni is, a gond csak annyi, hogy miből ?
    Manapság a "szerencsétlen" MAGYAR befogja a száját,mert örül ha van munkája és tud a családjának enni adni ! Van a fene nagy "szabadság", csak nem tudod kihasználni.
    Adódik a kérdés; Mikor volt jobb? Régen, mikor nem volt gondod a megélhetéssel, vagy most amikor "szabad" vagy csak legfeljebb éhen döglesz?

    VálaszTörlés

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.