Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. december 15., kedd

Az eszményi államrend, ami sajnos, még utópia

A jelenlegi rendszer hibáinak, ellentmondásainak leírása:
A közvetett, képviseleti demokrácia nem  bizonyult demokráciának, valójában a diktatúra egy rafináltabb formája, mert a népet, egy kis létszámú csoport képviseli (pártok), akiket viszont könnyen le lehet fizetni, így aztán nem a népet képviselik, hanem a gazdasági elitet, amelyhez maguk is csatlakoznak. A képviselő társadalmi szervezetek (pártok), és egyének (képviselők), így automatikusan korrupciós gépezetté válnak! A népet megosztó pártok, és a gazdasági elit, a médiáján keresztül befolyásolja, és félre is vezeti a választókat. Tehát nem a választók befolyásolják a képviselőiket, hanem a képviselők, és rajtuk keresztül a gazdasági elit uralkodik.


Megoldások, a közvetlen, tudás alapú demokrácia elveinek lefektetése:
A demokrácia akkor lesz valódibb, ha nem engedjük át a hatalmat a gazdasági elitnek, vagy pártoknak!
Kizárjuk, hogy az egyik uralkodhasson a másik, illetve a többiek felett, és biztosítjuk, hogy a józan ész érvényesüljön.

Képviselők, kormánytagok, fontosabb tisztviselők megválasztása :
Mivel a képviselők nem szakemberek semmilyen témában sem (te és én is bármikor, minden további nélkül lehetnénk képviselők), ezért felesleges személy szerint választani őket. Az  iskolai végzettséggel rendelkező, és a képviselőséget vállaló önként jelentkezők tömegéből VÉLETLENSZERŰEN sorsolunk ki 199 képviselőt. Hogy ez országosan egy kalapból, vagy területenként egy-egy kalapból, az még részletkérdés. A képviselők meghatározott számú igen szavazattal (elektronikus népszavazás) leválthatók, ha a választók nem elégedettek vele. A napi kérdésekben a képviselők döntenének, azonban a fontosabb ügyeket mi szavazzuk meg. 
Tehát, a pozícióra jelentkező alkalmas képviselőket, és fontosabb tisztségviselőket nem megszavazzuk, hanem kisorsoljuk, és közvetlen kontrollt gyakorlunk felettük. A fontosabb ügyekről, a kontrolljukról, és az esetleges leváltásukról szavazunk. (online-rendszer, olvass tovább !)
  




A valódi szakértői kormány:
A kormányba a miniszteri állások is bárki által megpályázhatóak, akik rendelkeznek a szükséges végzettségekkel, és megfelelnek a követelményeknek. A pályázók közül szintén sorsolással lesz kiválasztva az alkalmazott. Fontosabb helyeken kettő embert is alkalmazhatunk, akik nem dönthetnek a másik nélkül, így egymást is kontroll alatt tudják tartani. A kormány tagjai is bármikor leválthatóak. A miniszterelnöki, és köztársaság elnöki pozíció megszűnik, a külföld felé a külügyminiszter tart kapcsolatot.

A kormány és az országgyűlés független egymástól, nincs garantált kormányzati többség, nincsenek pártok.
Az országgyűlés tehát a kormány ellenőrző szerve, továbbá törvényeket hoz, mint eddig, viszont
nem pártalapon. A képviselők elektronikus szavaztatással megkérdezhetik a választókat is. A választók pedig konkrét ügyek felhozásával, és kitárgyalásával irányíthatják, és kontrollálhatják őket, az online közvetlen demokrácia rendszerén keresztül. Csak ezen, a közvetlen demokrácia online fórumán keresztül, transzparensen lehet ügyekkel megkeresni a képviselőket, tisztségviselőket, az egyéb esetek korrupciónak minősülnek. Ahogy a hatóságok ma próbavásárlást végeznek, úgy be kell vezetnünk a próba korrumpálást is. Így a tisztségviselő nem tudhatja, hogy nem-e ellenőrzés okán próbálják meg, ami komoly visszatartó erő. Másrészt a korrupcióra hajlamos egyéneket evvel a módszerrel könnyebben ki lehet szűrni.

Biztosítjuk, hogy a józan ész érvényesüljön.
A nép döntéseinek a megszületéséhez követelmény a tudás, tájékozottság, és a tisztességes, igazságkereső vita biztosítása (online rendszerben).

Az online népszavazás elveinek, fő szabályai:
A parlament honlapján egy fórumot biztosít, ahol az ügyeket fel lehet hozni, képviselőket meg lehet keresni, a képviselők is megkérdezhetik a választókat, és szavazásokat, népszavazásokat is lehet kezdeményezni, ha megfelelő támogatót gyűjt a kezdeményező. Itt  lehet aztán ezen ügyeket kitárgyalni, az érveket, és ellenvéleményeket is ütköztetni (igazságkereső vita). Az adminok biztosítják, az igazságkereső vita szabályainak a betartását. A polgár számára az információk leginkább ebből a fórumból szerezhetőek be.
Azon ügyekről, amelyek a parlament közvetlen demokrácia fórumrendszerén szavazás előtt állnak, a médiumok újságírói már nem szerkeszthetnek vitaműsort, beszámolhatnak a vitáról, linkelhetik a fórumot, de a véleményüket és érveiket csak ott fejthetik ki, mint egyek a sokból. Amikor a topic adminja látja, hogy új érvek már nem kerülnek elő, a felmerülteket pedig kitárgyalták,  felkéri a véleményvezéreket, hogy külön-külön dolgoznak ki tesztkérdéseket. Mindkét fél olyan kérdéseket akar majd feltenni, amelyet az azonos véleményen lévők tudnak, az ellentábor viszont kevésbé, így arra kényszerítik a választókat, hogy mindkét tábor véleményét, érveit megismerjék. A szavazópolgárnak a szavazat előtt ki kell töltenie ezt a tesztet, és ha megfelelő eredményt ér el, csak akkor lesz a szavazata érvényes.
-Nem érvényes az a szavazás, amely tárgyát nem tárgyalták ki, az ellenérvek, érvek, adatok nem kerülhetnek azonos mértékben megismerhetővé!

-Akinek nincs otthon számítógépe, amíg nem lesz (nemsokára amúgy mindenkinek lesz internetes hozzáférése), addig annak:

-Az önkormányzatoknál kell biztosítani minden szavazópolgár számára a szavazáshoz szükséges feltételeket.

A tesztkérdések titkos adatnak minősülnek, a szavazópolgárokat titoktartási kötelezettség köti! Ennek a megszegését igen keményen kell büntetni, ugyanúgy, mint ahogy a polgárokat most is számos szakmai területen titoktartás kötelezi.

A választás nem lesz titkos, csak nem lesz nyilvános. Ez alatt azt kell érteni, hogy a számítógépes rendszerbe névvel, stb. kell bejelentkezni, és a rendszer rögzíti azt, hogy mit szavazott a polgár. Ugyanakkor ehhez az adathoz csak olyan szervek, és civil szervezetek férhetnek hozzá, egyének, akik erre felhatalmazást kapnak abból a célból, hogy a választások tisztaságát vizsgálják. A választópolgárt meg tudják kérdezni, valóban szavazott, és úgy, ahogy az rögzítve, számolva lett!

Ezen rendszer megvalósulásáért dolgozunk, nem többért, de nem is kevesebbért!
Az eredeti írás itt olvasható !
Szerk;Posta S.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.