Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. május 17., vasárnap

A „Hatalom” elől többé nem bujhatsz el !

Biometrikus adatainkkal ellátott chip váltja az igazolványokat! Akár már idén is bevezethetik az e-kártyát - erről döntött szerdán a kormány. Ez a kártya minden eddigi okmányt kiváltana, nem kellene sok kártyát magunknál tartani. A személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és a TAJ kártyát váltaná fel az új okmány és akár diákigazolványként is funkcionálhat. Alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, sőt elektronikus aláírásra is.

Dr. Ignácz István elmondta, hogy a 2016. január 1-től bevezetésre kerülő e-kártya, az útlevél biztonsági szintjére fogja emelni ezt a kártyát, ami azt jelenti, hogy második generációs biometrikus adatokkal lesz ellátva ez a chip. Az első generációs biometrikus adat az arckép, míg a második generációs biometrikus adat az az ujjnyomat, ami minden embernél egyedi – mondta.
Hozzátette: ez a kártya további bővített funkcióval lesz ellátva, amit majd időközben különböző információkkal is el lehet látni.
("Ez a kártya további bővített funkcióval lesz ellátva"...-pártállás,szexuális beállítottság- stb ? Már csak a DNS mintáinkat kell begyűjteni, és indulhat a rabosítás !
Szerintem ez még egyéb jogi  problémát is felvethet. Vagy csak én látom így ?-a szerk.)
Forrás hirado.hu
Szerk;Posta S.

2 megjegyzés:

  1. Igen, most kötelezővé teszik azt a verziót, amit még nehezen lehet lekövetni és utána már minden más fejlesztés alapértelmezetten válik elfogadottá. Az USA Kongresszusa előtt volt egy olyan törvénytervezet, amiben megengedték volna a biztosítótársaságoknak, hogy azok génvizsgálatot végezzenek ügyfelükkel a szerződés megkötése előtt. Nagyon erős volt a lobbi, de a törvényt szerencsére elkaszálták. Nem szeretnék egy olyan világban élni, ahol a géntérképemet, vagy kórtani előéletemet, mint biometrikus adatot a szolgáltató akár a belegyezésemmel, akár anélkül felhasználhatja haszonszerzés vagy megkülönböztetés céljából. Mert ezek a biometrikus chipek egy idő után minden ránk vonatkozó egészségügyi információt tárolni fognak. Ez egy lehetséges jövő, de mint alternatíva, érdemes számolni vele és ha lehet, csírájában elfojtani.

    VálaszTörlés
  2. Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság vezetője szerint is hagy kívánnivalót az új igazolvány !
    (http://magyarhirlap.hu/cikk/22750/A_biometrikus_rendszerek_veszelyei)

    A biometrikus rendszer egy automatizált eljáráson keresztül hasonlítja össze és ismeri fel az arcot, míg a másik esetben vizuális összehasonlítás zajlik. Tehát más az arckép és más az ebből képzett biometrikus azonosító.
    Akik jogosultak előbbi kezelésére, az nem jelent felhatalmazást az utóbbira. Például a társadalombiztosítási és adószámokat is tartalmazó új elektronikus személyi igazolvány kapcsán felmerül, hogy ez nem ellentétes-e az Alkotmánybíróság korábbi álláspontjával, miszerint tilos az univerzális azonosító, csak „osztott információs rendszerek” létezhetnek. Ez azt jelenti, hogy a különböző adatokhoz nem lehet egy leolvasóval, univerzálisan hozzáférni.
    Nem csökkenhet a védelmi szint!
    Meg kell teremteni a megfelelő adatbiztonságot a kártyán, de a leolvasók esetében is !

    VálaszTörlés

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.