Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. február 19., csütörtök

Mától "TILOS" szegénynek lenni


Belső e-mailt kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumának és háttérintézményeinek munkatársai: a levélben a VS.hu információi szerint oldalakon keresztül sorolják azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyek "nem használhatók az egymás közötti, illetve a kedvezményezettekkel folytatott kommunikációban". Kedvezményezetteken az EMMI által kezelt uniós pályázatok nyerteseit kell érteni.

 A nemkívánatos kifejezések között a köznyelvben teljesen megszokottak, ugyanakkor negatív dolgokra utalók is vannak, mint szegény, szegénység, mélyszegénység, gyermekszegénység, de olyan semlegesnek tűnők is, mint az esélyegyenlőség, az ápoló, a gondozó. Vannak olyan szavak is, melyek ma már tényleg kevésbé illőnek számítanak, mint a rokkant, a terhes vagy éppen a fogyatékos.

Ugyanakkor a lista összeállítóinak figyelmét a stadion kifejezés sem kerülte el, a levél értelmében ezt sem illik használni. A minisztérium vezetői azonban mankót is adnak a dolgozók kezébe, és alternatív kifejezéseket javasolnak. Így a szegény, szegénység helyett a rászorult, rászorultság, a fogyatékos helyett a ma már egyébként is használt fogyatékkal élő a megfelelő kifejezés. A stadion helyett pedig a fedett sportlétesítmény használandó. 
Forrás: nepszava.hu
Szerk;Posta S.

1 megjegyzés:

  1. Lehet egy kérésem ?2015. február 19. 16:23

    Ha lehetne nekem is egy kérésem az "emberminisztérium" lakossági kommunikációjával kapcsolatban: a következő időkben ne tessék a lopást egy élet verejtékes munkájával megvalósított "családi összefogásnak" nevezni !
    És itt Balog úr a kivételezett kedvenceire gondolok elsősorban !

    VálaszTörlés

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.