Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. július 1., kedd

Minden év július elseje...

...a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. A Magyar Egészségügy Napja. Ezen a napon 1818-ban, született Budán Semmelwis Ignác, az anyák megmentője. 

Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának és gyógymódjának feltalálója. Ő volt az első, aki a gyermekágyi lázat nem önálló kórképként, hanem fertőzés következményének tekintette. 
Rájött, hogy ezt a fertőzést maguk az orvosok terjesztik: a boncolást is végző szülész-nőgyógyászok adják át a fertőzést vizsgált nőbetegeiknek. Megoldásként Semmelweis a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetéséért küzdött, ám felfedezése élete során süket fülekre talált. 

Halála után sem figyelt fel találmányára az orvostudomány, csak évekkel később, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték alkalmazni, derült fény Semmelweis korszakalkotó felfedezésére. Ma, a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

A magyar egészségügy legnagyobb ünnepén az egészségügyben dolgozók kitartását, munkabírását, elhivatottságát tiszteljük, de nyíltan  kellene beszélni a kórházak alulfinanszírozottságáról és az átgondolatlan politikai intézkedésekről is!  
(Ez a mai politikai helyzetben sajnos szinte lehetetlen, pedig a huszonnegyedik órában vagyunk! -a szerk.)
Szerk;Posta S.

1 megjegyzés:

  1. Lukács Sándor2014. július 1. 8:58

    A magyar egészségi állapotok fő problémája mentális jellegű.
    Ettől függetlenül minden tiszteletem a Magyar "gyógyítószektorban" dolgozóké.
    Nem megbántásképpen mondom de sajnos az orvosok eleve nem a gyógyításra, hanem tünetkezelésre vannak kiképezve.Ez nem az ő hibájuk,hanem inkább a mindenkori politikai hatalom profitéhsége! Alapvetően rossz hozzáállás a gyógyszergyártók támogatása az orvosi egyetemek felé, ugyanis a cél a minél nagyobb profit, tehát a több gyógyszer fogyasztás.
    Tehát a cél a betegség megtartása, elviselhetőség szintjén. Ezért olyan sok a fájdalomcsillapító, hashajtó, stb. reklám. Minél többet költenek ezen a szinten az egészségügyre, annál rosszabb lesz.

    VálaszTörlés

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.