Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. május 2., csütörtök

Május 1-től módosult a KRESZ !

Elsősorban az iskolabuszok nagyobb közlekedés-biztonságát szolgálják a módosult szabályok, de más témában is történt KRESZ finomítás.

A május 01-én hatályba lépő módosítás bevezeti a gyermekszállító autóbusz fogalmát, amely tágabb kategóriát jelöl, mint az iskolabusz. Amíg az iskolabusz a közoktatási intézményhez kötődő személyszállítást végez, addig a gyermekszállító autóbusz minden olyan nem menetrend szerint közlekedő jármű lehet, amelyen gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak, és amelyet előírásszerű „Gyermekszállítás” tábla és „Gyermekszállítás” felirat jelöl.

(A táblával kapcsolatos kritérium, hogy legalább 40x40 cm méretű, fényt kibocsátó vagy megvilágított tábla legyen, melyet az autóbusz elején és végén kell elhelyezni.)
Új szabály, hogy párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton tilos lesz elhaladni a gyerekszállító autóbuszok mellett az utasok be- és kiszállásának ideje alatt. Amennyiben a gyerekszállítást végző autóbusz az úttesten áll, s mindkét oldali irányjelzőit használja, abban az esetben az autóbuszt – a gyerekek be- és kiszállásának ideje alatt kikerülni sem szabad.
További új rendelkezés, hogy a „Gyermekek” táblával jelölt szakaszokon a kiegészítő táblán feltüntetett távolságon belül legfeljebb 30 km/órás sebességgel közlekedhetnek a gépkocsik. A közútkezelők a táblát alapvetően azokon a helyszíneken alkalmazzák, ahol  a gyermekek úttestre lépésével fokozottan számolni kell (pl. közoktatási intézmények környékén).
A gyermeket szállító autóbuszok a jövőben megállhatnak a menetrend szerinti járatok számára kijelölt autóbuszöblökben is. A megállóhelyről való elindulásukat az autósoknak lassítással, szükség esetén megállással kell segíteniük.
2013. május 01-től az iskolabusszal csak abban az esetben lehet részt venni a közúti forgalommal, ha a járművet az előzőekben ismertetett táblával és „Gyermekszállítás” felirattal van ellátva.
A gyermekek védelmére irányuló rendelkezéseken túl egyéb KRESZ előírások is megváltoztak. Példaként említhető meg, hogy ezen túl lakó- és pihenő övezetbe a mozgáskorlátozott személy által vezetett vagy az őt szállító jármű és annak vezetője is behajthat.
Hivatkozás:kreszvaltozas.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.