Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. április 26., péntek

Ma 27 éve...

...robbant fel a csernobili atomerőmű negyedik blokkja Ukrajnában. Az 1986. április 25-ről 26-ra virradó éjszaka a detonáció lerobbantotta az építmény tetejét, és hatalmas tűz keletkezett. A reaktor is megsérült, ennek következtében rendkívül magas radioaktív koncentrációt mértek. Bár többféle elmélet is létezik arra vonatkozóan, miért következett be a baleset, valójában máig nem tudni a pontos okot.
Európa-szerte megnőtt a sugárfertőzés kockázata, a legveszélyesebb zónának pedig az atomerőmű közelében lévő Pripjaty város számított, amely azóta is lakatlan. 
A katasztrófa után szellemvárosnak átkeresztelt helyről és környékéről összesen 130 ezer embert kellett evakuálni. A közvetett áldozatok számát, vagyis azokat, akik emiatt súlyos egészségügyi károsodás következtében hunytak el, csaknem négyezerre becsülik.

 Légi felvétel a katasztrófa után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.