Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. november 21., szerda

Öregszik az ország

A nyugdíjasoknak is kellene egészségügyi járulékot fizetni ! 

Valahogyan meg kell oldani, hogy a nyugdíjasok egészségügyi járulékot fizessenek - mondta Bodrogi József, a Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos szerdán egy budapesti konferencián. Bodrogi József úgy véli, például a nyugdíjak bruttósításával fedezni lehetne a nyugdíjasok egészségügyi ellátását. Hozzátette, hogy ez jelenleg még nincs napirenden.
Az egészségügyi járulék mértékét kell emelni, vagy az ahhoz tartozó szolgáltatási csomag tartalmát kell szűkíteni - mondta Bodrogi József, de hozzátette, hogy ez jelenleg még nincs napirenden.

Továbbra is komoly finanszírozási és fenntarthatósági gondok jellemzik a magyar egészségügyet, s a közeljövőben javulás nem várható. Az elmúlt években 500 milliárd forintot vontak ki a területről. Amíg nem lesz gazdasági növekedés...







...és ezt nem pótolják vissza a rendszerbe, áttörés nem várható, ezért áthidaló megoldásként különböző forrásteremtési technikákban kell gondolkodni - tette hozzá.

Utóbbira példaként kiemelte a népegészségügyi termékadó - az egészségre bizonyítottan káros élelmiszereket érintő adónem - bevezetését. A miniszteri biztos azt mondta: ebből jövőre 66 milliárd forintos bevételt várnak, amely több akut probléma megoldását teszi majd lehetővé.

A demográfiai változások miatt fenntarthatatlan a rendszer

A magyar társadalom 1900 és 2012 között "drámai" változáson ment keresztül. A 60 éven felüliek aránya megháromszorozódott, míg a 14 éven aluli lakosság harmadára csökkent.

A biztos szerint a "Ratkó-korszak bombája hamarosan robban", az 1955-56-ban születettek nyugdíjba vonulásával ugyanis a járulékfizetők száma csökkenni fog, a nyugdíjjárulékokra pedig többet kell fordítani, s ezzel óriás nyomás alatt fog állni a jelenleg működő "felosztó-kirovó" rendszer. Hozzátette továbbá, hogy Magyarországon 2010-ben a fekvőbetegkassza kétharmadát a 60 éven felüliek ellátására költötték. Bodrogi József szerint fel kell tenni a kérdést, hogy meddig tudják az idős lakosság szükségleteit finanszírozni.

Máshol is így van ez, csak nem beszélnek róla

Mint mondta, ezt a kérdést egyelőre a legtöbb országban kerülik, de Japánban például olyan megoldást találtak ki, hogy a 60 évnél idősebbek csak magánbiztosítás révén juthatnak ellátáshoz.

Kitért továbbá arra, hogy a kiemelt kockázattal járó sporttevékenységek során elszenvedett egészségkárosodást nem a közfinanszírozott egészségügyből kellene fizetni. Ennek fedezetére be kell emelni a rendszerbe a sportbiztosítást.
Forrás:Privátbankár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.