Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. szeptember 17., hétfő

Magyarországon mindenkinek 5,2 millió forint jutna ha...

Ömlik ki a pénz Magyarországról: a rendszerváltás óta – becslések szerint – 52 ezer milliárd forintnyi vagyont menekítettek ki külföldi adóparadicsomokba, azaz váltak offshore vagyonná. Ennek az összegnek csak az elmaradt adójából vissza lehetne fizetni a teljes államadósságot.

Magyarországról 242 milliárd dollár (52 311 milliárd forint) tűnt el az adóhatóság szeme elől. Az összeg kis tételekben, a hetvenes években kezdett el kiszivárogni, nagy részének azonban a rendszerváltás után veszett nyoma.
 Több ezer gazdag magyar élvezheti horribilis vagyonát külföldön

A brutális adatokat tartalmazó felmérés – melyet James Henry, Nagy-Britannia vezető közgazdásza készített – a világ adóparadicsomaiba indított átutalásokat veszi sorra. Ezek az államok – például a Kajmán-szigetek vagy a Seychelle-szigetek –, rendkívül alacsony adórátát állapítanak meg, mindemellett névtelenséget is biztosítanak a számlatulajdonosoknak.
A magyarok leginkább a Holland Antillák és Liechtenstein bankrendszerén keresztük forgatják meg a pénzüket. Henry tehát csak annak a vagyonnak akadt a nyomára, amelynek átutalását Magyarországról indították. Azaz ez vélhetően a pénz kisebb része, a teljes összeget Henry megbecsülni sem merte.
 Miből áll ez a vagyon? 





 Készpénzként érkezik, majd egy részét részvénybe, ékszerekbe, az olaj-, a gyémántiparba, a szórakoztatóbizniszbe, illetve ingatlanokba fektetik. Ezek a leggyakoribb befektetések.
Hány magyar érintett? Az 52 ezer milliárd nagyjából kétezer magyar vagyona.(!!) Fejenként, átlagosan 2,6 milliárdot vittek külföldre.


Mennyit vesztett az ország?
Ha ez az 52 ezer milliárd itthon marad, és tulajdonosaik befizetik utána az adót, akkor nagyjából az összeg negyven százaléka, azaz csaknem 21 ezer milliárd forint folyik be a költségvetésbe. Hogy ez mit jelentett volna Magyarországnak, azt jól tükrözi, hogy a kormány szerint legfőbb bajunk okozója, a magyar államadósság jelenleg 20 544 milliárd forint. Ennek több mint kétszerese tűnt el az országból.
– Ha az államadósságot nem is fizette volna ki belőle az állam, az biztos, ha ez az összeg itthon marad, a gazdaság nem ott tartana, ahol most – magyarázta Zara László adószakértő.
– Más kérdés, hogy ennek a pénznek
a nagy része a feketegazdaságból származik, vagyis azért vitték külföldre, hogy ne kelljen utána adózni. Gyakran behozzák valutaként, majd átváltják forintra. Ilyenkor senki sem kérdezi, honnan származik a pénz – tette hozzá a szakember.

A kormány már elbukta
A kormány 2010-ben hozott egy törvényt. Eszerint a külföldi offshore-vagyonokat 2011. január 1-jétől adókedvezménnyel lehet hazahozni és csupán tíz százalékát kell adóként befizetni. Bár a kabinet jelentős bevételt várt az akcióból, ennek töredéke sem jött össze. Érdeklődésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elárulta: eddig 55 milliárd forintnyi offshore-vagyont hoztak haza, azaz a költségvetésbe 5,5 milliárd forint folyt be. Az akció az év végéig tart. Zara László szerint hallani lehetett olyan híreket is, amelyek szerint a hazahozott, azaz legalizált pénzeket később rögtön visszautalták a külföldi számlákra.

Mire elég ekkora összeg?
Magyarország több mint három évig adók nélkül működne belőle
(az ország egyévnyi költsége körülbelül 15 ezer milliárd forint);
Cristiano Ronaldót 1950-szer lehetne leigazolni;
1222 Kőröshegyi völgyhidat lehetne belőle építeni;
78 darab négyes metró ára;
a világ egyik leggazdagabb emberének, Bill Gates vagyonának 104-szerese;
ha Magyarország lakói között szétosztanák, mindenkinek
5,2 millió forint jutna.

Forrás:borsonline.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.